Slachtoffers PGB-fraude hoeven niet terug te betalen

ZEIST/NIEUWEGEIN – Slachtoffers van PGB-fraude zijn niet langer verantwoordelijk voor de terugbetaling van hun persoonsgebonden budget. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.

In de regio Utrecht waren er instellingen, zoals Pyxis in Zeist en Me-Care in Nieuwegein, die er met het geld van de cliënten vandoor gingen zonder voldoende zorg te geven.

De cliënten kregen vervolgens een vordering van het zorgkantoor, omdat ze ten onrechte PGB’s hadden gekregen. De vorderingen liepen vaak in de tienduizenden euro’s.

Aan die situatie is nu een einde gekomen. De zorgkantoren moeten proberen het geld terug te halen bij de fraudeurs en de slachtoffers van de fraude met rust laten. De voorwaarde is wel dat de cliënten van de frauderende instellingen te goeder trouw hebben gehandeld.

Eind oktober werd al een Kamermotie van D66, VVD en SP aangenomen om ervoor te zorgen dat mensen met een persoonsgebonden budget niet langer verantwoordelijk dragen voor de fraude door zorgverleners.

BRON: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1417979/slachtoffers-pgbfraude-hoeven-niet-terug-te-betalen.html